Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σάλος με τα Wiki-Leaks

Η δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων της Washington έφερε έκπληξη στην κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, ο J. Asange ιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks έφερε στο φως έγγραφα του State Department που σχετίζονται με την δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αλλά και με την στάση τους απέναντι σε διπλωματικά ζητήματα και μυστικές διακρατικές συμφωνίες.
Τα WikiLeaks αποτελούν ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press».[1] Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.[2]
Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρείων τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.[1] Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.[3]
Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008.[4] Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights).[5] Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».[6]
Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» («Afghan War Diary»), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.[7] Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» («Iraq War Logs») σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks έδωσε στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα[8], με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας». Η δράση του προκάλεσε την αντίδραση των διεθνών αρχών που έχουν ξεκινήσει ένα ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητο προκειμένου να τον συλλάβουν.
Ο Ασάντζ βρίσκεται από τον Οκτώβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία και η αστυνομία γνωρίζει πού ακριβώς είναι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει κάτι σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ». Η εφημερίδα γράφει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του Ασάντζ πάνω από έναν μήνα, αλλά αναμένει περισσότερες οδηγίες πριν προβεί στη σύλληψή του.
Στο μεταξύ, η Σουηδία θα εκδώσει νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αυστραλού ιδρυτή της Wikileaks καθώς το τρέχον είχε λάθη στη διατύπωσή του, αποκαλύπτουν οι Τάιμς του Λονδίνου, επικαλούμενοι αστυνομική πηγή. Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του ιστότοπου να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του για υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Ο Ασάντζ θα αντιταχθεί στην έκδοσή του αν συλληφθεί, δήλωσε ο Σουηδός δικηγόρος του, Μπγιορν Χέρτινγκ.
Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ασάντζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία ως ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η βρετανική Υπηρεσία Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος (Soca) μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να δράσει για το ζήτημα αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος του Wikileaks, Κρίστιν Χάφσον, αναφέρει ότι ο Ασάντζ έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και γι΄ αυτό έπρεπε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι ο Ασάντζ εργάζεται σ' ένα σχέδιο σε μυστική τοποθεσία.
Στο μεταξύ, βόμβες διασποράς επέτρεψε η Βρετανία να αποθηκεύσουν στο έδαφός της οι ΗΠΑ, παρόλο που το Λονδίνο είχε υπογράψει συνθήκη με την οποία απαγόρευε τέτοια όπλα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Wikileaks.
(Ανανέωση) 2:17 GMT +2 3/12/2010

Μετά από έξι ώρες επανήλθε ο ιστότοπος Wikileaks με νέα διεύθυνση, στο Wikileaks.ch.
Η εταιρεία EveryDNS.net που προσέφερε τις υπηρεσίες domain name στον ιστοτόπο τον είχε θέσει εκτός λειτουργίας ισχυριζόμενη ότι δέχτηκε μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που έθεσαν σε κίνδυνο τις υποδομές της και την πρόσβαση στους περίπου  500.000 άλλους ιστοτόπους της.«To Wikileaks μετακόμισε στην Ελβετία» , ανακοίνωσε ο ιστότοπος στη διεύθυνσή του στο Twitter.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.